LSWT u liječenju erektilne disfunkcije

LSWT u liječenju erektilne disfunkcije

Poštovani kolega!

Slobodni smo Vas obavijestiti o uvođenju nove metode u liječenju erektilne disfunkcije. Naime, Poliklinika UROCENTAR je u suradnji s izraelskom tvrtkom DIREX , nabavila aparat za LSWT (Linear shockwave therapy) u pokušaju trajnijeg izlječenja bolesnika s vaskulogenom impotencijom.

1. Kako djeluju postojeći lijekovi za ED?

Postojeća medikamentozna terapija baziraju se na inhibiciji spoja fosfodiesteraze tip 5, što dovodi do širenja krvnih žila penisa nakon seksualne stimulacije, a time i popravljanja čvrstoće i trajanja erekcije. Djelovanje ovih lijekova nije ograničeno samo na krvne žile penisa, pa se učinak viđa i u drugim tkivima. Pad krvnog tlaka, začepljenost nosa, glavobolja i crvenilo lica posljedica su upravo takvog učinka na drugo tkivo u našem organizmu.

2. Koji su nedostaci medikamentozne terapije?

Osim gore navedenih popratnih pojava, koje nekima mogu biti neugodne ali nisu opasne, postoje i one koje mogu imati ozbiljne posljedice, na sreću, s rijetkim letalnim ishodom. Uzimanje ovih lijekova nije dopušteno pacijentima koji uzimaju nitropreparate, kao i onima koji su nedavno prebolili infarkt srčanog mišića.
Osim popratnih pojava, nedostatak ove terapije je u tome što ona ne liječi bolest nego samo simptom (nedovoljnu ukrućenost penisa). To znači da će za slijedeći odnos trebati uzeti novu tabletu.
Drugi nedostatak vezan uz medikamentoznu terapiju leži u činjenici da učinak ne nastupa odmah. Lijek mora proći kroz dio probavnog sustava da bi došao u cirkulaciju. Njegovu apsorpciju umanjuje punoća želuca i konzumiranje alkohola. Zato odnos treba planirati, čime se gubi na spontanosti.

3. Linear shockwave therapy – LSWT

Linearna terapija udarnim valovima (Linear shockwave therapy – LSWT), temelji se na njihovom učinku na iniciranju neoangiogeneze u tkivima gdje su valovi aplicirani. Sasvim ukratko, posebni elektromagnetski generator stvara valove, koji se prenose putem posebne sonde prislonjene na penis bolesnika. Prvi učinak se može očekivati već nakon mjesec dana, a puni učinak nakon tri mjeseca. Ova metoda eksperimentalno se koristi i u lečenju dijabetičkog stopala i koronarne insuficijencije. ( v. listu referenci: str. 2, 39, 47, 50, 58 )

4. Izvođenje terapije

Terapija se sastoji od četiri petnaestominutna tretmana u razmaku od tjedan dana. Za vrijeme svakog tretmana sonda će emitirati valove na četiri različite točke na penisu. Zahvat je potpuno bezbolan, ne zahtjeva nikakvu pripremu i nakon njega bolesnik odlazi kući.

5. Rezultati

Različite studije ukazuju na učinkovitost ove metode mjerene upitnikom koji popunjava bolesnik prije i poslije tretmana (IIEF – Internacionalni indeks erektilne disfunkcije). Kod 42 od 47 ispitanika je mjesec dana nakon terapije postizanje erekcije poraslo sa 57% na 84%, a njeno održavanje tijekom odnosa sa 24% na 76%.
U drugoj studiji je indeks čvrstoće erekcije (EHS) na skali od 1-4 (1=penis je povećan, ali nije čvrst; do 4=penis je potpuno čvrst i sasvim ukrućen), 56,9% bolesnika je ocijenilo svoju erekciju nakon terapije sa 3-4 prema samo 9% kod kojih je proveden placebo (lažna terapija).
Još jedna studija govori o trajnosti učinka kod pacijenata koji su imali poboljšanje erekcije. Dvije godine nakon tretmana 51% je još uvijek imalo dobru erekciju. Taj broj je niži kod onih koji istovremeno boluju od dijabetesa (30% dijabetičari i 66% nedijabetičari).
(v.listu referenci: str. 2, 39, 47, 50, 58 )
http://www.medata.cz/_docs/en_renova-clinical_review.pdf

6. Tko je kandidat za LSWT?

I. Bolesnici koji boluju od vaskulogene impotencije.
II. Bolesnici koji ne smiju uzimati lijekove tipa Viagre, Cialisa, Levitre itd, radi konkominatnog uzimanja nitropreparata ili recentnog miokardijalnog infarkta.
III. Bolesnici koji ne toleriraju popratne pojave uzimanja tableta za erekciju.
IV. Bolesnici koji nemaju dobru erekciju nakon uzimanja tablete, bez obzira na dozu (non responderi)

Kolegijalni pozdrav!